Home |

Vatra Dornei
-statiune balneoclimaterica de interes general, cu functionare permanenta, se afla in ambianta bogatelor paduri de conifere si de foioase ce acopera dealurile si masivele muntoase ce o inconjoara. Statiunea este asezata in Depresiunea Dornelor, la confluenta raurilor Dorna si Bistrita, la o altitudine de 800m.
-climatul este de depresiune intramontana, cu veri racoroase si ierni geroase. Temperatura medie anuala este de 5°C, temperatura medie in luna ianuarie de -6°C, iar cea din luna iulie de 15°C. Precipitatiile insumeaza aproximativ 650 mm/anual. Numarul mediu anual al zilelor cu zapada este aproximativ 120.
-factorii naturali de cura sunt: climatul de depresiune intramontana, tonic, cu aer bogat in aerosoli rasinosi, izvoare cu ape minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone si namolul de turba (transportat de la Poiana Stampei) bogat in substante minerale si organice (rasini si uleiuri eterice).
-apele minerale din Vatra Dornei, utilizate de multa vreme de localnici, au devenit cunoscute si de autotoritatile Imperiului Habsburgic. In 1806, medicul Ignatz Pluschit a facut primele analize, dovedind calitatile curative ale acestora; in scurt timp, mai precis in 1808, au fost infiintate instalatii balneare. Astfel, Vatra Dornei devine o statiune balneoclimaterica de renume, in 1812 au fost imbuteliate aici 50.000 de sticle cu apa minerala, pentru expedierea lor in diverse orase ale Europei. In anul 1845 a fost construit primul stabiliment balnear, in 1862 au fost efectuate alte analize chimice ale apelor minerale, iar in 1895 a fost construit, in stil baroc, un modern sanatoriu balnear. Numarul vizitatorilor crestea constant, astfel ca in 1896 statiunea a fost vizitata de 587 de persoane, iar in 1905 a fost vizitata de 2.144 de persoane. Primul razboi mondial a afectat statiunea prin distrugerile provocate. Dupa primul razboi mondial, statiunea cunoaste o noua inflorire si incep sa se construiasca noi spatii de tratament si de cazare. Cel de al doilea razboi mondial produce pagube foarte mari statiunii prin distrugerea instalatiilor balneare.
-Vatra Dornei este recomandata pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic in stadiu de postconvalescenta, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala aortica compensata, valvulopatii, hipertensiune arteriala, varice, sechele dupa flebita, arteriopatii periferice ateroscleroza, boala Raynaud), afectiunilor reumatismale (spondiloze cervicale, dorsale si lombare, artroze, poliartroze, tendinoze s.a.), neurologice periferice si centrale (pareze usoare, sechele minore dupa polineuropatii, sechele vechi dupa semipareze sau dupa pareze), ale celor post-traumatice (stari dupa entorse, luxatii si fracturi), endocrine (stari prepubertale la copiii hiperreactivi, hipertiroidie benigna, boala Basedow in stadiu incipient), ginecologice (sindrom ovarian de menopauza), respiratorii (nevroze respiratorii), metabolice si de nutritie, digestive etc.
-in cele doua baze de tratament ale statiunii (Complexul balnear „Dorna“ si Hotel „Caliman“) se pot efectua bai calde cu ape minerale in vane, impachetari calde cu namol si parafina, electroterapie (diadinamice, galvanoionizari, ultrasunete, ultraviolete), hidroterapie (afuziuni, dus-masaj, dus subacvatic, bai de plante, bai ascendente), bai de lumina, masaje, gimnastica medicala, sauna, inhalatii, etc. Pentru cura interna cu ape minerale sunt amenajate buvete. Apele minerale sunt utilizate atat pentru cura interna, cat si pentru cea externa.
-in statiunea Vatra Dornei se pot practica sporturile de iarna: schiatul si saniusul se pot practica pe Dealul Negru, Runc si Birnarel. Aici se gasesc partii pentru incepatori si avansati. Pe Dealul Negru este construit un telescaun cu o lungime de 3 km. De-a lungul traseului sunt amenajate 3 partii de schi si o trambulina. Cazarea in statiune se poate efectua la hoteluri, vile si pensiuni turistice.
-se pot organiza excursii cu autocarul catre Pasul Mestecanis, catre Ciocanesti si Carlibaba, catre Cheile Zugreni. Se pot efectua trasee turistice in Muntii Suhardului, in Muntii Rarau-Giumalau, in Muntii Bistritei, in Muntii Calimani.