Home |

Vulcanii noroiosi de la Hasag
-reprezinta o rezervatie geologica, situata la 21 km de Sibiu, in apropierea satului Hasag, de unde se traverseaza Valea Paraului Alb, dupa care urmeaza Valea Paraului Visa.
-pe valea Paraului Visa se observa trei conuri de marimi diferite, cel mai mare cu un diametru de 50 m si o inaltime de 6-8 m si doua conuri cu diametrul de 10 m. Materialul de pe conuri este foarte fin si nu exista nici o vegetatie, ceea ce da un aspect dezolant peisajului.
-prezenta vulcanilor de la Hasag se explica prin structura geologica particulara pe care o imprima sarea din fundament. Din cauza presiunilor tectonice din timpul fazelor de cutare, sarea fiind elastica, a fost impinsa spre suprafata formand cute diapire. Un astfel de masiv diapir este cel de la Ocna Sibiului, situat la sud de Hasag.
-s-a constatat ca in jurul vulcanilor, prin fisurile datorate miscarilor tectonice se elimina gaz metan care antreneaza si o parte din apa sarata. Aceasta inmoaie marnele transformandu-le in noroi, care este impins afara. Noroiul a dat nastere la conuri, prin care mai iese apa si bolboroseste gazul metan.

Calcarele cu hipuriti de la Cisnadioara
-constituie o rezervatie geologica pe o suprafata de 1 ha, reprezentat de un masiv de calcar, situat in apropierea satului Cisnadioara, in lungul Paraului Argintului, la poalele Muntelui Magura.
-stanca de dimensiuni destul de mari este alcatuita din calcar, resedimentat din conglomerate de Cisnadioara, unicul martor al Cretacicului superior din tara.
-calcarele ascund o fauna fosila variata, cu specii de foraminifere si corali, gasteropode, amoniti si bivalve.

Calcarele de la Turnu Rosu (Porcesti)
-reprezinta o rezervatie geologica de varsta eocena, situata in comuna Turnu Rosu, la poalele Muntilor Fagaras, aproape de defileul Oltului.
-calcarele de la Porcesti au atras atentia cercetatorilor datorita bogatiei faunei fosile cu peste 180 de forme de foraminiferi, coralieri, viermi, bivalve, gasteropode, reptile si pesti.
-un interes aparte il reprezinta urmele fosile a 63 de specii de pesti si rechini, dominante fiind Lamna si Carcharodon, ultimul fiind un rechin gigant. Mai sunt si specii valoroase de moluste: Petcan, Conus, Volunta, Ostrea, Lucina, Matica etc.