Home |

Crisana
Asezare:
-zona Crisanei se gaseste in partea vestica a tarii. Aceasta zona a tarii se suprapune peste judetele Bihor si Satu Mare.

Vecini:
-nord: granita cu Ucraina;
-nord-vest: granita cu Ungaria;
-est: judetele Maramures, Salaj, Cluj si Alba;
-sud: judetul Arad.

Suprafata:
-regiunea ocupa o suprafata importanta (judetul Bihor reprezintand unul dintre cele mai mari judete ca suprafata din tara).

Populatia:
-in aceasta zona traiesc in majoritate romani, dar si svabi (colonizati in secolele XVII-XVIII din Germania), maghiari, slovaci etc.

Orase:
-in aceasta parte a tarii orasele sunt reprezentate, in primul rand, de resedintele judetelor: Oradea (resedinta judetului Bihor) si Satu Mare (resedinta judetelui omonim). Statiuni mai importante mai sunt: Stana de Vale (judetul Bihor), Baile Felix (judetul Bihor), Baile 1 Mai (judetul Bihor).

Relief:
-Crisana este alcatuita din diferite tipuri de relief, fiind drenata de cele trei Crisuri (de unde provine si numele regiunii). Judetul Bihor beneficiaza de o arie de raspandire mai larga a sectorului montan, mai ales in partea de sud-est a judetului, restul teritoriului fiind acoperit de o zona de campie. Zona muntoasa cuprinde partea cea mai inalta a Muntilor Bihor (cu altitudini cuprinse intre 1.200-1.850 m), Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului si Muntii Plopis. In Muntii Bihor exista cascade, adevarate frumuseti naturale - Cascada Iedutului, Cascada Moara Dracului, avenele din Cetatile Ponorului, vai adanci si chei cu pereti abrupti (Valea Galbena, izvoarele Somesului Cald), pesteri pestera Focu Viu (al doilea ghetar ca marime din tara noastra, dupa Scarisoara), etc. Muntii Codru Moma, aflati in partea sudica a judetului, nu depasesc altitudinea de 1.000 m. Avand in componenta o predominare a calcarului, s-au creat chei si izbucuri (Calugari). In Muntii Padurea Craiului, prezenta calcarelor a dus la formarea mai multor pesteri (pestera Vantului cea mai lunga de la noi din tara, Meziad etc.);
-pe teritoriul judetului Satu Mare se gasesc extremitatile vestice ale muntilor vulcanici Oas si Ignis.

Clima:
-intreaga regiune prezinta un climat temperat continental moderat, accentuat in partea nordica. In partea nordica predomina vanturile de vest, care aduc cantitati importante de precipitatii dinspre Oceanul Atlantic. Localitatea Stana de Vale din judetul Bihor reprezinta punctul unde se inregistreaza cele mai mari cantitati de precipitatii din Romania.

Cai de comunicatie
Transportul feroviar:
-regiunea este strabatuta de magistralele 2 si 3 care leaga capitala de vestul tarii, acestea continuandu-se pana la marile orase din vestul Europei. Caile ferate strabat fie Valea Prahovei, fie Valea Oltului, traversand Carpatii Meridionali.

Transportul rutier:
-intreaga zona este strabatuta de o retea densa de sosele, cu numeroase noduri rutiere. Vestul tarii este traversat de drumul european E 70 de la Belgrad la Giurgiu cu deviatie pe E 81 pana la Sibiu-Sebes-Cluj-Napoca-Zalau-Satu Mare, iar din Sebes pe drumul european E 60 spre Cluj-Napoca- Oradea.

Transportul aerian:
-in Crisana exista aeroport in orasul Satu Mare.

Etnografia:
-regiunea reprezinta o sinteza de traditii populare apartinand etniilor romana, maghiara, sarba si germana;
-cele mai importante manifestari folclorice sunt reprezentate de: Sarbatoarea capsunelui (Livada, judetul Satu Mare), Sambra Oilor din Huta Certeze (judetul Satu Mare), Festivalul cercetasilor si tipurilor (Tara Oas - Negresti, Oas- judetul Satu Mare);
-o importanta valoare etnografica o reprezinta Tara Oasului, mai ales datorita cantecului (celebrele tipuituri) dar si a dansurilor traditionale osenesti, arhitecturii laice si religioase sau a portului popular. Toate aceste elemente fac din aceasta regiune un adevarat focar al spiritualitatii romanesti traditionale.