Home |

Bucovina
Asezare:
-regiunea Bucovinei se gaseste in partea de nord a Romaniei, in nord-vestul zonei Moldova, pe malul drept al raului Suceava. Bucovina apartine numai judetului Suceava, limita istorica intre Imperiul Austro-Ungar si Moldova fiind valea Sucevei.

Vecini:
-nord: granita cu Ucraina;
-vest: judetele Maramures si Bistrita-Nasaud;
-est: zona Moldovei (judetele Iasi si Botosani);
-sud: judetele Harghita, Mures si Neamt.

Suprafata:
-zona ocupa o suprafata de aproximativ 8.553 km2 (judetul Suceava reprezinta cel de al doilea judet ca suprafata, al doilea dupa Timis).

Populatia:
-o pondere dominanta a populatiei o au romanii. Alaturi de acestia se mai adauga si polonezi, ucrainieni, rusi, lipoveni, maghiari, germani, evrei etc. Majoritatea acestor etnii traiesc aici in urma colonizarilor facute de Imperiul Austro-Ungar.

Orase:
-in Bucovina se afla resedinta judetului Suceava, respectiv orasul Suceava. Alte orase mai importante sunt: Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Radauti, Siret, Solca, Vatra Dornei.

Relief:
-Bucovina reprezinta o zona bine impadurita, fiind predominata de munti din Carpatii Orientali si de o zona deluroasa. Sectorul montan ocupa latura vestica a zonei, apartinand grupei nordice si partial celei centrale ale Carpatilor Orientali (Obcinele Bucovinei-1.483 m, Rarau-1.653 m, Giumalau-1.887m, Bistritei, Stanisoarei, Bargaului si Calimanilor-varful Pietrosu-2.100 m). Muntii Calimani (situati in sud-vestul zonei) constituie cel mai inalt complex vulcanic din Carpatii Romanesti, dar totodata si cei mai tineri munti din tara;
-zona deluroasa corespunde Podisului Sucevei, dar si Subcarpatilor Moldovei, aflati in partea estica a Bucovinei.

Clima:
-clima regiunii este caracteristica zonei montane, cu ierni bogate in zapada (favorabile practicarii schiului, dar si a altor sporturi de sezon, precum plimbarile cu sania trasa de cai). Verile sunt destul de racoroase, mai ales in preajma muntilor.

Cai de comunicatie
Transportul feroviar:
-pe teritoriul judetului Suceava trece magistrala Bucuresti-Suceava-Vicsani (punct de vama) care se continua spre Ucraina si Polonia.

Transportul rutier:
-intreaga regiune este strabatuta de o retea densa de drumuri rutiere modernizate. Capitala tarii, Bucuresti, se gaseste la o distanta de 450 km fata de orasul Suceava.

Transportul aerian:
-transportul aerian este deservit de Aeroportul Salcea (la 12 km de Suceava).

Turismul:
-zona Bucovinei reprezinta o regiune cu o insemnata incarcatura istorica si spirituala a poporului roman. Multitudinii de lacase de cult (printre care si renumitele manastiri Voronet, Humor, Arbore, Moldovita sau Sucevita), sau de cetati care au apartinut unor mari domnitori, se mai adauga si frumusetea peisajului inconjurator (relief montan, chei, rezervatii si monumente ale naturii).

Etnografia:
-zona prezinta o insemnata valoare etnografica mai ales datorita obiceiurilor stramosesti care s-au pastrat nealterate de secole si a portului popular romanesc;
-Bucovina mai este celebra si pentru prelucrarea artizanala a lemnului. Insasi denumirea regiunii provine de la “buk” – cuvant in limba germana care inseamna “fag”;
-se mai adauga si ceramica de culoare neagra, lustruita cu piatra, tehnica preluata de la geto-daci, din localitatea Marginea, situata la 10 km de Radauti;
-regiunea este renumita si pentru manifestarile folclorice care au loc in acest tinut: la mijlocul lunii august are loc Targul Mesterilor Populari la Suceava, iar la Campulung Moldovenesc intalnim Festivalul „Intalniri Bucovinene” (tot in luna august). Aici se aduna diferite grupuri folclorice apartinand tuturor etniilor din Bucovina.