Home |

Petru Rares (1527-1538, 1541-1546)
A fost fiul nelegitim al lui Stefan cel Mare si al Mariei din Harlau.Nu se cunosc foarte multe lucruri despre tineretea lui Petru Rares. Se presupune ca ar fi fost trimis la Poarta sau ca ar fi stat prin Polonia, dar Neculce in O sama de cuvinte spune ca ar fi fost negustor de peste.
La 1 aprilie 1527 a urcat pe tronul Moldovei si datorita dorintei lui Stefan Voda (Stefanita). In mai 1529 incheie cu voievodul Taransilvaniei un tratat, prin care Petru Rares se obliga „sa ii aduca la ascultare pe sasi”, primind in schimb Bistrita si Rodna si confirmarea stapanirii pe Cicei si Cetatea de Balta. In acelasi an au avut loc trei expeditii moldovenesti peste munti. La 29 octombrie 1529 incepe asediul Brasovului. Brasovenii il recunosc pe Ioan Zapolya ca rege, iar Rares primeste si 5600 de florini.
Sigismund I si Petru Rares au incheiat „alianta si pace perpetua” si isi fagaduiesc reciproc ajutor impotriva tatarilor, sprijin impotriva pretendentilor si libertatea negotului in ambele parti. Aceste raporturi s-au pastrat pana in 1530, cand Petru Rares a redeschis problema Pocutiei. La inceputul lui decembrie 1530, moldovenii ocupa Pocutia. Astfel s-a declansat un conflict care va contribui la caderea de pe tron a lui Petru Rares din 1538.
A dus doua lupte importante la 19 august 1531, la Gwodziec si la 22 august 1531 la Obertyn, unde Petru Rares a fost infrant.
Dupa refacerea ostilor, Rares le trimite din nou in Pocutia, dar sufera pierderi foarte mari. In 1533 si 1536, Rares face din nou incursiuni in Pocutia. Oficialitatile polone fac plangeri, impotriva domnului moldovean, la Poarta.
Prin actul emis la 4 aprilie 1535, domnul cere lui Ferdinand de Habsburg sa ia sub ocrotirea sa Moldova, dar acesta nu a mai trimis angajamentul sau ca raspuns la propunerile primite.
La 27 august 1538, Soliman Magnificul se afla pe pamantul romanesc si trece prin Falciu, iar la 9 septembrie arde Iasul. La 17 septembrie ajunge la Suceava, fiind insotit de pretendentul Stefan, fiu al lui Stefan cel Mare. Rares incearca sa se adaposteasca la Hotin, dar nu este primit si se indreapta spre Transilvania. La 28 septembrie ajunge la Cetatea Ciceului.
Pe tronul Moldovei a fost pus Stefan Lacusta, iar apoi Alexandru Cornea.
In 1541, Petru Rares dobandeste din nou domnia. Cand vine in a doua domnie este nevoit sa accepte o garda de 500 de spahii, sa plateasca tributul sporit la 12.000 de ducati anual si sa trimita pe fiul sau Ilias la Poarta.
La 2 martie 1542, a incheiat un act secret cu Ioachim de Brandenburg, organizatorul unei expeditii antiotomane. A incheiat apoi o a doua alianta antiotomana cu marele cneaz al Moscovei. Dar aceste aliante au ramas fara rezultate, iar domnul s-a vazut nevoit sa renunte la lupta antiotomana.
In anul 1543 primeste din nou domeniul Ciceului.
Ultimii ani ai domniei sale au fost linistiti. In vara lui 1546, Petru Rares era bolnav, iar la 3 septembrie a murit. A fost inmormantat la Probota, ctitoria sa, „cu multa jale si plangere”.
In afara de Probota, a carei constructie a fost terminata in 1530, a zidit o biserica la Baia, a recladit biserica Manastirii Moldovita, a refacut Bistrita, a inceput sa refaca biserica episcopiei din Roman, a ctitorit biserica Sfantul Dumitru din Suceava (10 august 1534-30 august 1535), Sfantul Dumitru din Harlau si Biserica Sfanta Paraschiva din Targu Frumos.
Domnia lui Petru Rares, ca si cea a lui Stefan cel Mare, marcheaza epoca in care arta medievala moldava a cunoscut marea ei implinire.