Home |

Burebista
Reprezinta cea mai mareata personalitate din istoria stramosilor nostri.
Singurele informatii despre Burebista se gasesc in opera autorilor antici. Strabon este cel care vorbeste cel mai mult despre Burebista: „Lasand la o parte trecutul indepartat al gotilor, intamplarile din vremea noastra sunt urmatoarele: Borebistas, barbat get, luind conducerea neamului sau, a ridicat pe oamenii acestia ticalositi de nesfarsitele razboaie si i-a indreptat prin abstinenta si sobrietate si ascultare de porunci, asa incat in cativa ani a intemeiat o mare stapanire si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine, ba a ajuns sa fie temut si chiar de romani pentru ca trecea Istrul fara friica pradand Tracia, pana in Macedonia si Iliria, iar pe ceilalti, cei ce se amestecau cu tracii si cu ilirii, i-a pustiit cu totul, iar pe boiii de sub conducerea lui Critasiros, precum si pe taurisaci i-a nimicit cu desavarsire...”.
Se stie ca Burebista domnea deja in jurul anului 82 i.Hr., in vremea in care Sylla luase titlul de dictator la Roma.Stapanirea lui Burebista se intindea la apus pana in Boemia, la miazazi pana in Muntii Balcani, iar tarmul Marii Negre era al lui incepand de la Apollonia la sud de Balcani pana la Olbia, la varsarea Bugului.
Burebista este cel care a reusit sa unifice toate triburile gete si a pus bazele primei formatiuni politice de tip superior. Cu privire la politica sa interna, prin care a reusit sa unifice triburile geto- dacice, nu se stiu prea multe. Se presupune ca aceasta unificare a fost grabita de pericolul extern, in special a celui roman; o alta ipoteza este ca unificarea s-a realizat datorita reformelor de ordin religios si politic, promovate de Burebista.
In realizarea unirii tuturor triburilor daco- gete a fost ajutat de preotul Deceneu. Tot in opera lui Strabon se intalneste o masura luata de Burebista la initiativa lui Deceneu si anume aceea de a starpi viile si de a-i obliga pe daco- geti sa-si duca viata fara vin.
A fost victorios in luptele cu boiii si tauriscii, i-a supus si pe scordiscii, celti, bastarni si a cucerit si orasele-state grecesti din Pontul de vest.Se stie ca grecii de pe tarmul Marii Negre ascultau de Burebista si il numeau „cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia si stapanitor al tuturor tinuturilor de dincolo si de dincoace de Dunare”.
Romanii incepusera sa se teama de Burebista, deoarece armata sa putea sa atinga si 200.000 de oameni.Cu putin timp inainte sa moara, Cezar dorea sa intreprinda o campanie impotriva lui Burebista.Dupa moartea lui Cezar, la scurta vreme a murit si Burebista. Statul getilor a decazut, iar urmasii si-au impartit teritoriul. Strabon spune ca armata dacilor nu era acum mai mare de 40.000 de oameni.
Decebal a fost singurul dintre urmasii lui Burebista care a reusit sa uneasca o mare parte din neamul geto- dacilor si sa refaca statul centralizat.