Home |

Monumente in Masivul Bucegi
Rezervatia principala reprezinta o zona ocrotita complexa, care atrage anual mii de turisti iubitori de munte si de feericul peisajelor pe care Masivul Bucegi il ofera. Asemanatoare unei potcoave gigantice, rezervatia ocupa o suprafata de 6.680 ha, fiind unul dintre cele mai intinse areale de acest fel din Romania. Limita inferioara se afla in jurul altitudinii de 1.000-1.100 m, iar cea superioara ajunge la 2.500 m (Varful Omu-2.507 m), cu relief spectaculos (abrupturi, creste ascutite, circuri si vai glaciare, relief carstic, vai torentiale, turnuri, clai, formatiuni reziduale- Sfinxul, Babele, pietrele singuratice sub forma de ciuperci etc).
-in cadrul rezervatiei este constituita zona stiintifica Caraiman-Jepi, care cuprinde abruptul prahovean al acestor munti si in care orice fel de exploatare este interzisa. In 1990, masivul Bucegi a fost declarat Parc National (extins pe 35.700 ha).
-Rezervatia „Pestera Ialomitei” este situata pe Muntii Cocora si Batrana si cuprinde Padurea Cocora, Pestera Ialomitei si imprejurimile, cu Cheile Ursilor, Cheile Pesterii, Valea Horoabei si o parte din zona subalpina a muntelui Batrana.
-Rezervatia „Zanoaga” se afla pe muntele cu acelasi nume , cuprinzand abrupturile sudic si cel estic din acest sector montan.
-in cadrul acestor zone ocrotite s-au organizat mici rezervatii botanice locale, pe suprafete mici, pentru protejarea anumitor plante specifice regiunii (varful Omu, creasta Babele langa cabana cu acelasi nume, poiana Crucii langa cabana Pestera, turbaria Laptici pe malul stang al Ialomitei, Cheile Tatarului si Cheile Coteanului etc).