Home |

Cetatile Ponorului si Cheile Galbenei
Reprezinta cele mai spectaculoase fenomene carstice din Romania. Adapostesc galerii subterane cu un curs de apa activ, chei si pereti de sute de metri si o vegetatie cu elemente alpine nordice.
“Cetatile” fac parte integranta dintr-un bazin endoreic tipic, cu o suprafata de 36 km2. Ele reprezinta punctul de drenare principal al acestui bazin, fiind caracterizat prin fenomene carstice: izbucuri, ponoare, avene, doline, polii.
“Cetatile” se caracterizeaza prin abisuri ametitoare, torente vijelioase si goluri subterane. Ele sunt formate din trei doline gigantice, legate in adanc de o pestera imensa. De forma aproape circulara, de 80-100 m si pereti abrupti de 150-200 m inaltime, aceste doline sunt accesibile pe poteci prapastioase, care coboara pe fundul a doua din ele, dintr-una din acestea putand fi atinsa si cea de a treia.
Cele trei doline au deschideri spre un curs de rau subteran (accesibil in dolinele I si III), care apare de sub marele portal si care poate fi urmarit, pe un traseu de 2.500 m, de-a lungul unei desfasurari de goluri imense, in care apar diaclaze, lacuri, falii, terase, cascade si puternice resurgete ale ponoarelor bazinului endoreic.