Home |

Cazanele Dunarii
Zona Cazanelor Dunarii este cuprinsa intre Moldova Noua si Drobeta Turnu Severin, fiind dominata de hidrocentrala de la Portile de Fier. Vegetatia de la Cazane adaposteste numeroase elemente floristice, cu o mare insemnatate stiintifica.
Cazanele Dunarii reprezinta o rezervatie complexa, cu o suprafata de 150 ha, care cuprinde stancariile calcaroase ale Muntilor Ciucarul Mic si Ciucarul Mare, avand o vegetatie cu un pronuntat caracter mediteranean, cu endemisme si plante rare.
Pe grohotisuri intalnim specii de: fag (Fagus sylvatica, Fagus orientalis, Fagus taurica), artar de Banat (Acer monspessulanum), alun turcesc (Corylus avellana), frasin (Fraxinus ornus).
In zona stancoasa insorita apar specii de stejar (Quercus cerris, Quercus pubescens) dar si liliac salbatic (Syringa vulgaris), iar pe zona umbrita, tisa (Taxus baccata).
Primavara apar multe specii vegetale precum: stanjenelul balcanic (Iris reichenbachii) cu flori de culoarea lamaii, deditelul banatean (Pulsatilla montana ssp. australis) imbracat in puf argintiu. Cele mai admirate flori raman lalelele Cazanelor (Tulipa hungarica) avand cupe galbui si ciubotica cucului banateana (Primula auricula ssp. serratifolia).
Din luna iunie si pana in august apar flori cu bogate nuante cromatice, date de garofitele banatene (Dianthus banaticus), garofitele balcanice (Dianthus pinifolius) cu flori avand pete rosii, roz-albe si violacee. Mai intalnim si alte specii ierboase precum clopoteii balcanici (Campanula crassipes).
In padurile din apropierea localitatii Svinita intalnim specii de tataneasa turceasca (Symphytum ottomanum), iar in fanetele de la Vartopu se gaseste o specie de volbura mediteraneana (Convolvulus elegantissimus) cu flori trandafirii si frunze bazale in forma de inima.
In padurea de fagi dintre Moldova Noua si Buzias intalnim un relict tertiar - tulichina - cu aspect de laur (Daphne laureola), un arbust vesnic verde, cu buchetele de flori galben-verzui si fructe carnoase negre, care creste aici in unica locatie din tara.
Plante endemice sunt cele caracteristice vailor din jurul Varciorovei: mararul de stanca (Prangos carinata), dar si un fel de mazare salbatica (Pisum elatius), vanilia taratoare (Heliotropium supinum), liliuta (Anthericum liliago), cimbrul balcanic (Satureja kitaibelii). Pajistile de la Varciorova adapostesc si doua specii de poroinic mediteranean: unul cu flori galbene (Orchis pallens) si altul cu flori purpurii sau brun-roscate (Orchis papillonacea), absente in alte parti ale tarii.
Cercetarile din aceasta zona sunt descrise in monografia lui N.Roman (1974) - „Flora si vegetatia din sudul Podisului Mehedinti” care formeaza o idee de ansamblu asupra frumusetii vegetale a locului: „Flora Portilor de Fier si din imprejurimi este de tip european-continentala, cea mai mare parte a ei fiind de provenienta cuaternara si postcuaternara, cuprinzand numeroase relicte tertiare (Ephedra distachya, Fagus orientalis etc ) precum si neo-endemismele Stipa danubialis si Cephalaria uralensis.”