Home |

Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru - Craiova
Localizare:
Biserica cu hramul Sfantul Dumitru este situata in orasul Craiova, judetul Dolj.

Scurt istoric:
A existat mereu o problema in privinta stabilirii adevaratului ctitor al bisericii Sfantul Dumitru. Majoritatea istoricilor considera ca banul Barbu Brancoveanu ar fi fost adevaratul ctitor. Acesta ar fi avut ca proprietate mosia si localitatea Craiova, inainte de anul 1500. Hrisoavele vechi vorbesc despre aceasta biserica ca s-ar fi numit «Baneasa» de la numele banului Barbu Craiovescu. Astfel, acest lacas de cult s-ar fi numit Biserica Domneasca pentru ca din neamul vestit al familiei Craiovestilor (ctitorii ei) au apartinut cativa domni ai Tarii Romanesti precum: Neagoe Basarab, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu etc.
Biserica a cunoscut mai multe etape de refacere si consolidare, capatand diverse imbunatatiri. Astfel, prima rezidire a facut-o Matei Basarab (1651), dar prin 1690 a ajuns in stare de degradare, necesitand noi reparatii. Petre Obedeanu face aceste consolidari, acoperind-o cu sindrila, iar fiul lui Petre Obedeanu pune grilaje metalice la ferestre si o acopera cu zugraveli (1724). Toate aceste reparatii au fost scrise cu penelul intr-o inscriptie de pe zidul bisericii, dar a disparut o data cu demolarea bisericii (1889).
Casa Baniei a devenit dar din partea Domnitorul Grigore II Ghica catre Episcopul Grigore Socoteanul (1751). Aceasta casa va avea in curtea ei si Biserica Sfantul Dumitru, cunoscuta ca Episcopia din Craiova.
Biserica Sfantul Dumitru devine metoc al Episcopiei, din donatia voievodului Stefan Mihail Racovita (1795) pentru Episcopul Partenie al Ramnicului. Dorinta voievodului era ca aici sa ia nastere o scoala romaneasca pentru copiii saraci si pentru cei care doresc sa devina preoti.
Urmeaza o perioada de degradare a bisericii, cauzata in principal de cutremurul din 1838, care duce la inchiderea lacasului datorita starii deplorabile in care se afla (1849). Pentru a nu se darama, este legata cu un cerc de fier. In urma numeroaselor solicitari catre ministerul cultelor pentru restaurarea bisericii, cum este si cea din 1861 a lui Cezar Bolliac, in anul 1889 s-a inceput reconstruirea acestui edificiu.
Biserica reintra in reparatii totale, pastrandu-se totusi planul initial cu cruce greceasca inscrisa cu pridvor deschis pe coloane. Toate lucrarile de restaurare si consolidare se desfasoara sub indrumarea vestitului arhitect francez Andre Lecomte de Nouy. Refacerile se prelungesc pana in 1933, cand municipalitatea orasului ia sub tutela acest lacas, suportand cheltuielile pentru pardoseala, mobilier si pictura.

Pictura:
Perioada de reparatii a bisericii din anul 1889 aduce o echipa mixta de pictori, alcatuita din francezii: E. Mempiot, B. Baries, S. Mimkedol si romanul S. Constantinescu.
Un rol important i s-a acordat refacerii catepeteasmei, fiind executata intr-un atelier din Viena si pictata de Corjan I. Keber.
Lucrarile de spalare si luminare a picturii interioare s-au desfasurat intre anii 1976-1978, fiind intrerupte doar de cutremurul din 1977, care a provocat multe pagube, in special la turlele bisericii.

Importanta turistica:
Biserica a jucat dintotdeauna un rol important fiind pe rand Catedrala Arhiepiscopala, Mitropolia Olteniei (1949), Catedrala Mitropolitana in vremea arhipastoririi Mitropolitului Firmilian. La Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru a slujit si Inalt-Preasfintitul Teoctist, ca Mitropolit al Olteniei (1978). Catedrala a fost resfintita cu ocazia zilei Sfantului mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, care reprezinta si hramul bisericii - 26 octombrie.