Home |

Catedrala Mitropolitana - Iasi
Scurt istoric:
Construirea acestei catedrale a apartinut mitropolitului Veniamin Costachi, dupa ce fusese aprobata de domnitorul Ioan Sturdza. Lucrarile au inceput in data de 24 iulie 1833, fiind conduse de arhitecti vienezi.

Detalii arhitecturale:
Catedrala Mitropolitana prezinta un plan dreptunghiular, marcat de patru turle in fiecare colt. Datorita elementelor decorative baroce, atat in interiorul cat si in exteriorul edificiului, se remarca o asemanare cu vestita biserica «Trinita del Monte», din Roma.

Pictura:
Pictura a fost realizata de marele Gheorghe Tattarescu care a realizat aici o adevarata capodopera, incununand valoarea creatiei sale. Catedrala mai adaposteste si o frumoasa icoana cu «Invierea Domnului», creata de Irineu Protcenco. Vitraliile au fost lucrate de mesterii din Munchen. Imediat dupa al doilea razboi mondial, aceste vitralii au fost refacute, sub indrumarea mitropolitului Justinian, Patriarh al Romaniei (din 1948).

Importanta turistica:
Renumele acestui lacas de cult provine, in special, de la racla cu sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea spirituala a Iasului si a intregii Moldove. Osemintele sfintei au fost transferate, de la biserica Trei ierarhi, in anul 1889. Racla este asezata in partea dreapta a pronaosului. Tot aici se mai afla si racla masiva argintata, cu osemintele lui Veniamin.
Anual, pe data de 14 octombrie se celebreaza ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, care a trait pe pamant in veacul al XII-lea. Orasul Iasi, a carui zi coincide cu cea a Sfintei Cuvioase, devine un loc de pelerinaj, simbol de spiritualitate, care atrage numerosi turisti din tara si din strainatate.