Home |

Biserica Sfantu Gheorghe - Iasi
Localizare:
Biserica cu hramurile «Sfantul Gheorghe» (23 aprilie) si «Sfanta Teodora de la Sihla» (7 august) se mai numeste si Mitropolia veche - Iasi.

Scurt istoric:
Pe locul actualei catedrale s-a aflat vechea biserica «Sfantul Gheorghe», protectorul Mitropoliei Moldovei, construita de mitropolitul Moldovei - Gavriil Calimachi. Acesta a fost mai intai mitropolit al Tesalonicului (1745-1760). Dupa capatarea denumirii de «Mitropolia cea noua», lacasul de cult a jucat un rol spiritual important pe scena bisericii ortodoxe, vreme de peste un secol, intrucat aici erau hirotonisiti ierarhii Moldovei si in care se desfasurau toate marile ceremonii bisericesti.
Ca o dovada a importantei catedralei in viata religiei ortodoxe sunt si mormintele in care se afla osemintele mitropolitului ctitor Gavriil Calimachi si ale altor reprezentanti de vaza ale Mitropoliei Moldovei: Leon Gheuca, Iacob Stamati, Meletie, Sebastian.

Detalii arhitecturale:
Din punct de vedere arhitectural, sfantul lacas se caracterizeaza prin imbinarea armonioasa a barocului din Constantinopol cu elemente apartinand clasicismului rus. Fatadele adapostesc pilastri intre care apar panouri arcuite in forma de acolada.
Catapeteasma bisericii este lucrata in stilul barocului balcanic, din lemn de tei stucat si aurit. Predomina multiple ornamente cu motive vegetale si animale, imbinandu-se cu coloane impodobite cu vrejuri aurite.
Alaturi de toate aceste frumoase ornamentatii arhitecturale, mai apar si elementele (in special fresca) in stil neobizantin, realizate de catre profesorul Vasile Buzuloiu si ucenicii sai (1997-1999).

Pictura:
Pictura bisericii impresioneaza mai ales prin imaginile numeroase care infrumuseteaza peretii edificiului, fiind realizate potrivit regulilor erminiei. O priveliste aparte este oferita de scena crestina a «Judecatii de Apoi» de pe peretele vestic al naosului.
Un alt element spectaculos il reprezinta mozaicul bizantin realizat in pridvorul deschis al bisericii de catre echipa condusa de Virgil Moraru (1999-2000). Mozaicul descrie, in imagini realizate cu maiestrie, scene din Paradis, dar si celebrarea aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi, in octombrie 1996.
Stilul arhitectural este realizat cu mult rafinament ceea ce denota maiestria realizatorilor. Un astfel de exemplu sunt icoanele Mantuitorului si Sfantului Gheorghe de pe catapeteasma, care au fost efectuate in 1805 de catre un pictor putin cunoscut in Romania: Eustatie Altini.

Importanta turistica:
Pentru a-si crea o imagine cat mai atragatoare pentru turisti, nu numai legandu-se de moastele Sfintei Parascheva, pentru biserica s-au reinnoit catapeteasma si tronurile domnesc si arhieresc, realizandu-se ample lucrari de restaurare care sunt inca in curs de desfasurare.
Numeroase oficialitati au asistat la resfintirea catedralei mitropolitane in data de 22 mai 2000. Printre acestea s-au aflat si inalte fete bisericesti precum Preafericitul Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si primat al Bisericii Greciei, impreuna cu Inalt Preasfintitul Mitropolit Daniel.
Multa vreme, catedrala a jucat rolul de muzeu mitropolitan, fiind deschis iubitorilor de odoare bisericesti, cele mai vechi fiind originare din Paris. Din anul 1999, edificiul religios devine lacas de cult, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, primind hramul «Sfanta Teodora de la Sihla».